Tot sants i la Castanyada
A principis de novembre es celebra Tots Sants, on es recorden els difunts i es visiten els cementiris.
La vigília del dia de Tots Sants, s'acostuma a celebrar, la castanyada, un àpat col•lectiu on els protagonistes són les castanyes els panellets i els moniatos.
Dins els dies de tots sants, també era tradicional representar l’obra Don Juan Tenorio de José Zorrilla.
Per Tots Sants fou tradició durant molts anys representar “el Tenorio”, tradició que a Lleida recupera l’Agrupació Teatral TOAR. Un clàssic amb tot d’ingredients propis d’aquest moment de l’any: fantasmes, intriga, lluita i... amor
Agrupació teatral creada l’any 1955
La nit de la castanyada, és la vigília de Tots Sants i tenim una tradició a Catalunya que consisteix a menjar, després de sopar, castanyes torrades, panellets i beure moscatell o mistela.
Recepta per fer panellets:
Ingredients per a unes 35 unitats
Per a la massa
300 gr. d'ametlla crua triturada
150 gr. de sucre
100 gr., De moniato o moniato rostit
1 rovell d'ou
1 c / p de sucre vainillat
ratlladura de llimona
de pinyons
150-200 gr. de pinyons
1 rovell d'ou
Per fer la massa barregem tots els ingredients de la mateixa, el moniato que estigui ben aixafat amb una forquilla.
Podem emprar un robot o en un recipient i fer-ho amb les mans. Es barreja seguida.
Fer una bola, embolicar en film transparent i deixar a la nevera d'un dia per l'altre.
Per fer els panellets de pinyons traiem la massa de la nevera i passats uns minuts fem unes boletes amb aquest massapà.
Posar els pinyons en un plat al costat el rovell de l'ou, remenem bé, i arrebossar les boletes en aquesta barreja de pinyons.
Posar en una safata amb paper de forn (perquè no s'enganxin), els introduïm al forn preescalfat a 180 º, encesa amunt i avall, en el segon nivell d'alçada, per espai d'uns 8 minuts.
NOTA: Per rostir els moniatos es pot fer al forn a 180 º fins que estiguin tous al tacte, o bé al microones.
** El temps de cocció depèn de la mida dels mateixos i de la quantitat. Més de 30 minuts al forn i a partir de 5 minuts al microones.
** No ens enganyem, arrebossar el massapà amb els pinyons no és tasca fàcil, a més de com he comentat en la recepta, també es poden passar primer les boletes en el rovell batut i després passar aquestes pels pinyons que haurem posat en un plat.
** El temps de permanència en el forn dels panellets és orientatiu depèn de la mida dels mateixos, però cal estar atents ja que es poden cremar o quedar durs de seguida.
** Amb aquestes quantitats jo vaig fer 35 peces i les boletes de massapà pesaven uns 15 gr. cadascuna.
** C / p = cullera de postres
Celíacs: assegurar bé que tots els ingredients siguin sense gluten.
Recepta extreta del Blog de la Cuina de la Dolors