Inici Contacta Mapa web Traductor: 
Esteu aquí: Inici Festes i cultura popular Tardor Tot sants i la Castanyada

Tot sants i la Castanyada

A principis de novembre es celebra Tots Sants, on es recorden els difunts i es visiten els cementiris.

La vigília del dia de Tots Sants, s'acostuma a celebrar, la castanyada, un àpat col•lectiu on els protagonistes són les castanyes els panellets i els moniatos.

Dins els dies de tots sants, també era tradicional representar l’obra Don Juan Tenorio de José Zorrilla.

 

DON JUAN TENORIO de José Zorrilla, Agrupació Teatral TOAR

Dimarts 1 de novembre, 19 h. Sala 1. Duració: 2 h 40 min. 7 €. Teatre en castellà

Per Tots Sants fou tradició durant molts anys representar “el Tenorio”, tradició que a Lleida recupera l’Agrupació Teatral TOAR. Un clàssic amb tot d’ingredients propis d’aquest moment de l’any: fantasmes, intriga, lluita i... amor

Agrupació teatral creada l’any 1955

 

La nit de la castanyada, és la vigília de Tots Sants i tenim una tradició a Catalunya que consisteix a menjar, després de sopar, castanyes torrades, panellets i beure moscatell o mistela.

Recepta per fer panellets:

Ingredients per a unes 35 unitats

Per a la massa
300 gr. d'ametlla crua triturada
150 gr. de sucre
100 gr., De moniato o moniato rostit
1 rovell d'ou
1 c / p de sucre vainillat
ratlladura de llimona

de pinyons
150-200 gr. de pinyons
1 rovell d'ou

 

Per fer la massa barregem tots els ingredients de la mateixa, el moniato que estigui ben aixafat amb una forquilla.
Podem emprar un robot o en un recipient i fer-ho amb les mans. Es barreja seguida.

Fer una bola, embolicar en film transparent i deixar a la nevera d'un dia per l'altre.

Per fer els panellets de pinyons traiem la massa de la nevera i passats uns minuts fem unes boletes amb aquest massapà.

Posar els pinyons en un plat al costat el rovell de l'ou, remenem bé, i arrebossar les boletes en aquesta barreja de pinyons.

Posar en una safata amb paper de forn (perquè no s'enganxin), els introduïm al forn preescalfat a 180 º, encesa amunt i avall, en el segon nivell d'alçada, per espai d'uns 8 minuts.

 

NOTA: Per rostir els moniatos es pot fer al forn a 180 º fins que estiguin tous al tacte, o bé al microones.
** El temps de cocció depèn de la mida dels mateixos i de la quantitat. Més de 30 minuts al forn i a partir de 5 minuts al microones.
** No ens enganyem, arrebossar el massapà amb els pinyons no és tasca fàcil, a més de com he comentat en la recepta, també es poden passar primer les boletes en el rovell batut i després passar aquestes pels pinyons que haurem posat en un plat.
** El temps de permanència en el forn dels panellets és orientatiu depèn de la mida dels mateixos, però cal estar atents ja que es poden cremar o quedar durs de seguida.
** Amb aquestes quantitats jo vaig fer 35 peces i les boletes de massapà pesaven uns 15 gr. cadascuna.
** C / p = cullera de postres

Celíacs: assegurar bé que tots els ingredients siguin sense gluten.

Recepta extreta del Blog de la Cuina de la Dolors




CONTACTA Av. Blondel, 64 - 25002 Lleida
Plànol d'ubicació
Telèfon: 973 700 394 i 973 700 385
festes@paeria.cat
Totes les adreçes i telèfons
Twitter Facebook Youtube Instagram Flickr