Inici Contacta Mapa web Traductor: 
Esteu aquí: Inici Festes i cultura popular Primavera Festa Major de Lleida

Festa Major de Lleida

Cavallets

imatge: Jordi Rulló

 

Lleida celebra la seva Festa Major el dia 11 de maig, en honor al patró de la ciutat, Sant Anastasi. Aquesta festa fou instituïda el 9 de maig de 1627, dia en què es votà a la Seu Vella, mitjançant jurament solemne efectuat pel Capítol de la catedral i pels Paers, de celebrar festa el dia 11 de maig en honor a Sant Anastasi, fill, patró i protector de la ciutat. La Festa Major de Lleida nasqué, doncs, l’any 1627. Aquell primer any la celebració se solemnitzà amb diversos actes, entre els dies 10 i 12 de maig, tant de tipus cívic com religiós, en honor al patró: una crida o pregó per anunciar la festa, l’ofici matinal i la processó del sant la tarda del dia 11, els focs artificials i altres. Alguns d’aquests actes encara se celebren avui dia.

Inicialment aquesta era una de les diverses festes votades que hi havia a la ciutat de Lleida (com ho eren, per exemple, les de Sant Sebastià, la Nativitat de Maria, Santa Cecília, la Puríssima Concepció, etc.).

És a llarg del segle XVIII que la festa de Sant Anastasi pren el caire de Festa Major de Lleida, destacada per sobre de les altres, fins al punt de desaparèixer-ne algunes al llarg del segle XIX o almenys de minvar-ne la celebració cívica i popular.

La festa contemporània, tal i com l’entenem actualment, es desenvolupa al darrer terç del segle XIX, quan l’Ajuntament, primer de manera vacil·lant i després ja de forma més decidida, es fa càrrec de tots els actes del programa de la festa. És en aquest moment quan es comencen a editar els programes i cartells que l’anuncien. Fins aleshores, tot i que l’Ajuntament podia assumir l’organització d’alguns actes, (sobretot els més protocol·laris i cerimonials), d’altres eren organitzats per diverses institucions i entitats ciutadanes com les parròquies, els gremis o les associacions de tipus cívic, i alguns fins i tot tenien un cert caràcter privat (com és el cas dels balls de societat en locals particulars).

Tot i amb això, la Festa Major de Sant Anastasi s’ha desenvolupat al llarg dels darrers segles sobre un esquelet cerimonial que s’ha mantingut prou inalterat. Aquesta esquelet el conformen dos eixos: la crida pública o Pregó que anuncia la festa pels carrers de la ciutat i els actes en honor al patró, el dia 11 de maig. En aquesta estructura festiva les comparses, els balls i els entremesos hi han tingut, des d’antuvi, un paper destacat.

 

 

 

imatge: Jordi RullóCONTACTA Av. Blondel, 64 - 25002 Lleida
Plànol d'ubicació
Telèfon: 973 700 394 i 973 700 385
festes@paeria.cat
Totes les adreçes i telèfons
Twitter Facebook Youtube Instagram Flickr