Inici Contacta Mapa web Traductor: 
Esteu aquí: Inici Festes i cultura popular Hivern Carnaval

Carnaval

 

El Carnaval arriba com una alenada d’aire fresc i joiós que contagia arreu l’alegria i la creativitat, una gran invitació a mirar la realitat a través d’un filtre optimista, irònic i divertit. És temps de disfresses, de màscares, de transformació de la identitat de petits i grans. El Carnaval és una festa per compartir, un temps per gaudir en col·lectivitat tota la màgia que desprèn l’esperit del rei Carnestoltes.

Com en tantes altres manifestacions populars, el nostre Carnaval és una expressió de la força associativa de la ciutat i del compromís dels lleidatans i lleidatanes amb totes i cadascuna de les cites del calendari festiu. Les entitats i la ciutadania donen vida, contingut, sentit artístic i ànima als actes més tradicionals del Carnaval de Lleida, l’arribada del Rei Carnestoltes, la Tupinada Popular, la rua del Centre Històric, la Marató de l’Ou, la Gran Rua, la Cursa de Llits i l’enterrament de la Sardina, entre molts altres actes, als quals s’afegeix la programació musical del Cafè del Teatre de l’Escorxador.

Lleida fa seva la gran joia vinculada a aquesta celebració. Us animem a sumar- vos-hi i a gaudir d’una gran setmana de Carnaval a Lleida

 

 

CARNAVAL 2018

 

 

 

 

CURSA DE LLITS 2018

 

TERMINI D’INSCRIPCIÓ : 7 DE FEBRER DE 2018, DIMECRES

 

DADES GENERALS

 

 • NOM DEL LLIT:
 • Components:
 • NOM DEL GRUP O ASSOCIACIÓ:
 • NIF:
 • Responsable:
 • Telèfon:
 • Adreça electrònica:
 • Adreça postal:
 • Població i codi postal:

 

ACCEPTACIÓ DE NORMATIVA I US D’IMATGES

Per la present inscripció acceptem i ens comprometem a complir estrictament les normes i el funcionament de la Cursa de Llits Carnaval 2018 i autoritzem la utilització de possibles imatges de l’esmentat acte per a fins exclusius de difusió i promoció cultural de l’activitat en tots els suports que la Regidoria i l’Ajuntament utilitza, així com en els espais web municipals:

 

Lleida,

Signat:

DNI:

DESCARREGUEU VOS L'INSCRIPCIÓ A LA CURSA DE LLITS 2018

 

 

XV CURSA DE LLITS – CARNESTOLTES 2018

 

Jo, Pau Pi, com a rei dels poca-soltes que sóc, vull, mano, disposo, ordeno i encomano als Castellers de Lleida, que el diumenge de carnestoltes, dia 11 de febrer (12h), es disputi la CURSA DE LLITS, i que es regeixi pel següent:

 

R E G L A M E N T

 

 1. Cada llit haurà de disposar d’una tripulació mínima de quatre persones i màxima de quaranta quatre mil, sense distinció de sexe, raça, religió, pensament polític, pentinat o gustos alimentaris.
 2. La tripulació haurà d’elegir un capità del sexe que sigui i amb l’aspecte que vulgui, amb l’únic requeriment que s’expressi en un llenguatge comprensible, excloent-ne la telepatia. El/la capità/na serà l’únic interlocutor vàlid davant l’organització. El distintiu que l’acreditarà com a tal serà portant la roba interior per l’exterior, que lluirà a la part de la disfressa que més li apeteixi, sempre que sigui visible. El capità triarà un dels tripulants i el nomenarà pilot, i aquest haurà d’estar sobre el llit durant tot el recorregut de la cursa.
 3. Els llits hauran de funcionar exclusivament mitjançant tracció a suc de mongetes, o el que és el mateix, exclusivament humana la pròpia dels participants. No obstant, es podran utilitzar els mecanismes que la tripulació consideri convenients per a la direcció, transmissió, frens, esmorteïment i decoració.
 4. Els vehicles no només hauran de ser un llit, sinó que també ho hauran de semblar.
 5. Els llits podran portar tot tipus d’ornaments decoratius addicionals per a contribuir a la disfressa del mateix.
 6. Tot i això, l’organització es reserva el dret d’impedir la sortida dels llits que portin elements que puguin resultar perillosos per als mateixos tripulants, els d’altres llits o els espectadors, a criteri de la pròpia organització. Igualment es remarca que no és permesa la ingesta o consum de begudes i substàncies que puguin alterar el rendiment dels participants durant el temps que duri la cursa, com cervesa, esperit de vi o ratafia, podent-se requerir el pas pels corresponents controls antidopatge.
 7. Abans de la sortida, les andròmines hauran de passar una ITV en la zona d’estacionament de sortida (Plaça Sant Josep) i els participants hauran de realitzar una coreografia acord amb la caracterització del llit, la qual serà valorada per part d’un “responsable” de l’ajuntament, un “responsable” dels Castellers de Lleida i pel Pau Pi si li ve de gust.
 8. La cursa, que es farà en la modalitat de contrarellotge, serà rigorosament cronometrada per l’organització.
 9. El llit guanyador serà el que obtingui major puntuació. No per córrer més es guanyarà!

10.  Les puntuacions aniran en aquest sentit:

 • 10 punts a l’enginyeria del llit: direcció, frens, amortidors...
 • (i recordeu que “enginyeria” ve d’ “ENGINY” !)
 • 10 punts a l’originalitat de la disfressa del llit i corredors.
 • 20 punts de les proves a realitzar durant el recorregut.
 • 20 punts per temps d’arribada: 20 per al 1r; 19 per al 2n; 18 per al 3r, etc.
 • A partir del 21è, 0 pts.

11.  Durant el recorregut, els equips hauran de superar una sèrie de proves, que es puntuaran d’acord amb valoracions totalment objectives transmeses de pares a fills des de fa més de 50.000 anys, però com que no les entenem, ho farem a la nostra manera.

12.  Cada llit haurà de dur a sobre durant tota la cursa els globus d’aigua plens necessaris per poder omplir un litre d’aigua en el moment de l’arribada. La puntuació d’aquesta prova serà en funció de quina quantitat d’aigua es pugui omplir amb un màxim d’un litre en l’arribada. L’incompliment d’aquesta base comportarà una penalització amb 5 punts negatius.

13.  Els llits participants s’hauran de presentar al parc tancat que s’establirà a la plaça de Sant Josep una hora abans de la sortida, on passaran, o no, la reglamentària T.I.LL. La T.I.LL. té un cost d’un kg de menjar (pasta, llegums, arròs, llet, etc.) per cada roda que dugui el llit. Posteriorment l’organització entregarà aquest menjar al Banc d’Aliments de Lleida.

14.  El recorregut de la cursa serà el següent: Plaça de Sant Josep, Carrer dels Descalços, Carrer d’en Lluís Besa, Carrer de la Palma, Carrer de l’Almodí Vell, Plaça de la Catedral, Carrer de la Vila de Foix, Avinguda de Blondel, Pati de les Comèdies, Carrer Major, Plaça de la Paeria i Plaça de Sant Joan, on hi haurà la línia d’arribada. Durant la cursa els llits hauran de seguir aquest itinerari sense poder sortir-ne. Igualment l’hauran de seguir en la direcció indicada sense poder anar en direcció contrària en cap moment.

15.  Per a la seguretat dels participants l’organització disposarà bales de palla als revolts de l’itinerari. Menjar-se-les serà motiu de desqualificació fulminant.

16.  El llit guanyador serà premiat amb un viatge per a quatre persones. La destinació del viatge serà comunicada als guanyadors en sobre tancat durant l’acte de lliurament de premis, que tindrà lloc a la Plaça de Sant Joan un cop hagi arribat a la meta el darrer llit participant.

17.  Tots els llits participants tindran el diploma acreditatiu de la gesta aconseguida.

18.  La inscripció es podrà realitzar a la seu de la Regidoria de Cultura o a través la pàgina web http://www.paeria.cat/cultura o enviant el full d’inscripció a festes@paeria.cat

19.  La participació a la cursa implica l’acceptació d’aquest reglament carrincló.

 

I per això signo aquest decret i a Indivil i Mandoni poso per testimonis

 

DESCARREGUEU VOS EL REGLAMENT

 

RUA DE CARNAVAL 2018

Dissabte 10 de febrer de 2018

Hora i lloc de concentració: a les 17h a l'esplanada dels Camps Elisis

Hora d'inici: a les 18.00 h

Recorregut: Camps Elisis, c. Santa Cecília, Av. de les Garrigues, rambla de Ferran, Av. de les Garrigues i c. Santa Cecília

Cal identificar clarament cada carrossa, amb un cartell, en lloc visible, amb el nom de l’entitat amb què s’ha inscrit.

 

BASES DE PARTICIPACIÓ RUA CARNAVAL

Consulteu la normativa de la rua  i ompliu la DECLARACIÓ RESPONSABLE


El departament de festes de la Regidoria de Cultura  de l’Ajuntament de Lleida, conjuntament amb la Guàrdia Urbana i el departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Lleida han dictat aquestes instruccions :

CARACTERÍSTIQUES DE LES CARROSSES:

 • Dimensions màximes permeses:  Amplada : 2,50 m / Alçada : 4,20 m / Llargada amb vehicle articulat : 16 m.
 • Els vehicles que arrosseguin un remolc hauran de reunir les condicions de seguretat  amb el sistema d'enganxament  homologat.
 • La instal·lació elèctrica ha de tenir els quadres amb els sistemes de seguretat obligatoris.
 • En cas de portar un sistema d'alimentació autònom (grup electrogen), aquest s’haurà d’instal·lar en un lloc ben  ventilat .
 • Cada vehicle ha de dur un extintor, per a qualsevol incidència.
 • Cal indicar si el vehicle és superior a 12500 Kg

 

DOCUMENTACIÓ DE VEHICLES I CONDUCTORS:

En els moment de la inscripció a la Rua de Carnaval cal presentar, quan correspongui la documentació següent:

 • Fotocòpia Carnet de conduir vigent del conductor.
 • Fitxa Tècnica del vehicle
 • ITV del vehicle
 • Resguard de l’assegurança vigent del vehicle.
 • Resguard de l’assegurança vigent del remolc.
 • Targeta de transport
 • Permís de Circulació

 

Si per les seves característiques, no estan considerats com a vehicles, però per les seves dimensions, complexitat, fossin susceptibles de poder causar danys, s’hauran d’acompanyar d’ una pòlissa d’ assegurança de responsabilitat Civil.

 

DESFILADA:

 • Els equips de música no es podran engegar fins a les 17 h i s’hauran de desconnectar quan acabi la Rua o quan s’indiqui des de l’organització.
 • A la cabina del vehicle només hi podrà anar el conductor que s’hagi identificat a la inscripció. El conductor és el responsable directe de la seguretat de les persones que transporta. La seva atenció a la conducció és fonamental, perquè en depèn la seguretat del públic més proper al pas del vehicle. El conductor s’ha de dedicar exclusivament a la conducció, no pot ser distret ni pot exercir una altra funció (llençar confeti o caramels).
 • Els conductors dels vehicles que participen a la Rua estan obligats a respectar les taxes d’alcoholèmia i drogues exigibles a qualsevol altre conductor que circula per la via pública, i per tant son susceptibles i estan obligats a sotmetre’s a les proves de detecció que a tal efecte recull el Reglament General de Circulació.
 • Queda prohibit l’ús de foc a la rua, així com  l’ús de pirotècnia, bengales i qualsevol altre article que pugui posar en risc el bon funcionament de l’acte.
 • Queda prohibit dur gots i envasos de vidre a les carrosses i/o comparses.

 

Cal destinar, degudament identificades amb armilles reflectants, a dos persones per eix de rodes, una a cada banda, pendents que ningú s’aproximi al pas de roda de la carrossa i/o del vehicle. Si aquestes persones estan pendents de la seva funció, i com sigui que les carrosses circulen a pas de persona, tenen capacitat de maniobra per reaccionar si algú es situa en zona de perill. En el moment de la inscripció caldrà presentar nom, cognoms i DNI d’aquestes persones, i en el cas que s’organitzin torns de totes les persones que s’hi destinaran. En el cas de llogar una empresa, caldran les dades de l’empresa.

Cal respectar aquestes normes i les indicacions de l’organització per tal que la Rua de Carnaval es desenvolupi sense cap mena d’incidència.

La participació a la Rua, suposa la plena acceptació d’aquesta normativa. Qualsevol dubte, serà resolt pel departament de festes de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, conjuntament amb la Guàrdia Urbana i el departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Lleida.

Caldrà presentar tota la documentació requerida per poder-se inscriure a la Rua de Carnaval.

L’incompliment de la normativa pot suposar l’exclusió immediata de la rua, i la no participació en properes edicions tan de la Rua de Carnaval com de la Batalla de Flors.

 

INSCRIPCIÓ RUA DE CARNAVAL 2018

 

TERMINI D’INSCRIPCIÓ : 2 DE FEBRER DE 2018, DIVENDRES

descarregueu vos el model d'inscripció

 • NOM O TEMA:
 • CARROSSA O COMPARSA:
 • Nombre de participants:
 • Nom del Grup o Associació:
 • NIF:
 • Responsable:
 • Telèfon:
 • Adreça electrònica:
 • Adreça postal:
 • Població i codi postal:
 • Característiques i mides del vehicle i del remolc:

 

DOCUMENTACIÓ A APORTAR

GENERAL:

ð        Declaració responsable signada (Vegeu Bases de participació per la rua de Carnaval 2018.

 

EN  EL CAS DE VEHICLES

ð        Fotocòpia permís de conduir vigent del conductor.

ð        Fitxa Tècnica del vehicle

ð        ITV del vehicle

ð        Resguard de l’assegurança del vehicle

ð        Targeta de transport

ð        Permís de Circulació

ð        Documentació dels vigilants de les rodes o de l’empresa destinada a fer-ho

 

És un vehicle de més de 12500 Kg?

ð        Sí

ð        No

 

ACCEPTACIÓ DE NORMATIVA I US D’IMATGES

Per la present inscripció acceptem i ens comprometem a complir estrictament  les normes i el funcionament de la Rua de Carnaval 2018 i autoritzem la utilització de possibles imatges de l’esmentat acte per a fins exclusius de difusió i promoció cultural de l’activitat en tots els suports que la Regidoria i l’Ajuntament utilitza, així com en els espais web municipals:.

 

Lleida,

Signat:

DNI:

 

 

 

“NITS Q LLEIDA”

PROPOSTA DE PREVENCIÓ DEL CONSUM DE BEGUDES ALCOHÒLIQUES i ACTITUDS SEXISTES EN LES CARROSSES/COMPARSES PARTICIPANTS

EN LA FESTA  DE CARNESTOLTES  2018

 

RECOMANACIONS PER LA PARTICIPACIÓ EN LA RUA DE CARNAVAL 2018

 1. Es recomana no consumir begudes alcohòliques durant el transcurs de la Rua.
 2. Les persones encarregades de conduir un vehicle no poden haver consumit begudes alcohòliques.
 3. Està totalment prohibit donar alcohol als menors d’edat.
 4. Recorda que el consum de drogues en via pública comporta sancions econòmiques importants.
 5. Cal evitar qualsevol element en la carrossa/comparsa que pugui considerar-se ofensiu vers altres entitats i/o expressions de gènere per tal de promoure un Rua lliure d’actituds sexistes.
 6. Fem de la Rua un acte de civisme i responsabilitat compartida amb la resta de la ciutadania.

 

Si voleu descarregar vos en pdf les recomanacions de NITS Q per al CARNAVAL

 

REUNIÓ PREPARATÒRIA DEL CARNAVAL 2018

Dimarts 16 de gener de 2018, 20. 00 h. Sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de de Lleida (Av. de Blondel 64)

CARNAVAL 2017Us convidem a assistir a la reunió que es convoca per preparar els actes de Carnaval 2018: Gran Rua, Cursa de Llits...

A la reunió parlarem de les condicions de participació a la Gran Rua (enguany tindrà lloc dissabte 10 de febrer), i lliurarem els fulls d'inscripció, així com les normes bàsiques, l'horari i el recorregut.

Tanmateix restarem oberts als vostres suggeriments.

Us hi esperem!

Carta reunió preparatòria del Carnaval 2018

 

 

 

CARNAVAL 2017

 

BARBIES & KEN d'Albatarrec guanyadora del 5è Concurs de Carrosses i Comparses del Carnaval 2017

El segon i tercer premi ha recaigut en, Gran Sabana Africana de l’Associació Cultural "Més que Festa" de  Lleida i La Dolça Troupe del Grup Prou de Brou de Lleida.

Aquest concurs el convoca la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida entre els participants de la Rua de Carnaval, amb la intenció de premiar els tres millors participants en la mateixa. Cada grup o colla inscrita han donat el seu vot, atorgant 3 punts al primer classificat, 2 al segon i 1 al tercer.

 

Els premis tenen la següent dotació:

-         1r classificat: Barbies & Ken d'Albatarrec. Rebrà 600€ de premi.

-         2n classificat: Gran Sabana Africana de l’Associació Cultural "Més que Festa" de  Lleida. Rebrà 400€.

-         3r classificat:  La Dolça Troupe del Grup Prou de Brou de  Lleida. Rebrà 200€

 


CARTELL CARNAVAL 2017

Cartell Carnaval 2016

 

 

Guanyador concurs cartells

2017 : Judith Vidal Pérez, estudiant CFGS Il·lustració EAM Leandre Cristòfol

2016: Aitor Bayo, estudiant del Cicle d’Il·lustració de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol

2015: Ismael Martínez, estudiant del Cicle d’Il·lustració de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol

2014: Mònica Benabarre, estudiant de Gràfica Publicitària de l'Escola Municipal d'Art Leandre Cristòfol

2013: Núria Vila, estudiant de Gràfica Publicitària de l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol

 
CONTACTA Av. Blondel, 64 - 25002 Lleida
Plànol d'ubicació
Telèfon: 973 700 394 i 973 700 385
festes@paeria.cat
Totes les adreçes i telèfons
Twitter Facebook Youtube Instagram Flickr