Inici Contacta Mapa web Traductor: 
Esteu aquí: Inici Festes i cultura popular Estiu Fanalets de Sant Jaume

Fanalets de Sant Jaume

L’eix de la celebració de Sant Jaume a Lleida, consisteix en la Romeria dels Fanalets, que es du a terme el dia 24 de juliol, en record de la llegenda de l'espina clavada a la planta del peu de l'apòstol Jaume, llegenda que és representada l'endemà, el dia de sant Jaume.

Al voltant d’aquests dos dies, s’ha anat bastint des tot un seguit d’activitats bàsicament culturals, com tallers i concursos de fanalets, representacions de la llegenda, audicions musicals, etc...

La Romeria del dia 24, la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume , surt després d'una missa a l'església del Carme i es dirigeix, actualment, i passant pels carrers del centre peatonal de la ciutat, cap a la capella del Peu del Romeu, a la cruïlla dels carrers Cavallers i Major, per cloure al Pati de les Comèdies, davant de la seu de la Regidoria de les polítiques a favor de la creativitat, la Cultura, l'Educació i els Esports.fanalets (Amics dels Gegants de Lleida i Lo Marraco)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

imatge:Amics dels Gegants de Lleida i Lo Marraco

 

 



ROMERIA FANALETS SANT JAUME
24 de juliol
20 h. Missa a la Parroquia del Carme
20.30 h. Inici de la Romeria davant de la Parròquia del Carme

FESTA DE SANT JAUME
25 de juliol
09 h. Capella del Peu del Romeru
Missa

20 h. Pati Gòtic de l'IEI
Representació escènica "Sant Jaume ve de Galicia"

Més informació: www.pessebristeslleida.com

 

Participen a la Romeria, el Ball de Bastons, els Gegants de la Ciutat, abillats amb fanalets per l'ocasió, la imatge i el penó del sant, la banda, autoritats i una munió de nens tots ells lluint el fanalet. Durant la Romeria es canta la tradicional cançó "Sant Jaume ve de Galícia".

El dia de Sant Jaume, a banda de la missa i d'algun altre acte cultural, al vespre, al pati de l’IEI, antic Hospital de Santa Maria es representa l’obra “Sant Jaume ve de Galícia”, de Carles Cepero, adaptada al català per Albert Llorens, a càrrec de l’Agrupació Teatral TOAR, amb la col•laboració de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i que repassa la llegenda de Sant Jaume

 

Més informació:

Agrupació Ilerdenca de Pessebristes

http://www.pessebristeslleida.com/cicle-sant-jaume.html

24 i 25 de juliol (el cicle de Sant Jaume comença uns dies abans. Podeu consultar el programa a la web de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes)

Inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya:

http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Fanalets-de-Sant-Jaume-Lleida

http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Fanalets-de-Sant-Jaume-Lleida2

 

La Llegenda de l’espina

Cada 24 de juliol, vigília de la festivitat de l’apòstol Sant Jaume, la ciutat de Lleida reviu la tradicional Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, sens dubte una de les festes de caire popular i religiós de més arrelament entre els lleidatans. La festa té el seu fonament en una antiga llegenda, que ha estat tramesa oralment de generació en generació, de pares a fills, evocadora del naixement del cristianisme a les terres de ponent.

Segons la narració llegendària, que els lleidatans coneixen des de petits i han fet seva al llarg dels anys i dels segles, l’apòstol Sant Jaume pelegrinava per terres d’Espanya per a donar a conèixer l’Evangeli de Jesucrist. La popular narració diu que el sant duia per vestit una túnica basta, tota farcida de petxines i un capell, a la ma un bastó que l’ajudava a fer seu el camí, que feia per les calçades que havien traçat els romans pel trànsit de les legions de l’Imperi. La llegenda continua la seva narració tot descrivint que era ja nit entrada quan l’apòstol arribà a Lleida. Anava cansat i famolenc, hauria volgut acollir-se dins un hostal que ell, de lluny havia vist al vessant del turó que servia de fonament a la ciutat, per això continuava fent via.

De sobte es deturà davant una cruïlla de camins, la calçada tirava dret, riu Segre amunt, per on avui passa el carrer Major dels lleidatans, però era travessada per un altre camí que pujava a la ciutat, ensems que també davallava cap al riu. L’apòstol dubtà una mica, gira l’esguard arreu, bo i cercant a través de les tenebres una ànima compassiva que el volgués orientar.

Tot era silenci, tot era foscor....No passava ningú i decidí continuar per la calçada.

Sant Jaume començà a caminar a les palpentes, com si amb les mans volgués substituir els ulls. I, malgrat el compte que parava, va aixafar una bardissa i se li clavà una punxa al peu i ja no pogué caminar mes.

S’assegué a terra, enmig de la cruïlla. Oh, quin dolor que sentia!. La punxa havia penetrat endins, molt endins i turmentava el seu cos cansat per la fatiga. L’Apòstol va intentar inútilment arrancar-ne l’espina. I, com que patia tant, començà a exhalar gemecs profunds. Tant i tants en va fer, que la llegenda explica com aquests van arribar a oïdes dels àngels del cel que van baixar llum, amb “fanalets” perquè Sant Jaume pogués treure’s la punxa i continuar d’aquesta guisa el seu camí apostòlic. Un altra versió de la narració llegendària diu que els auxiliadors de l’apòstol van ser els mateixos veïns, molt singularment els infants de la ciutat que van sortir amb lluminàries a auxiliar el pelegrí.

Font:
http://www.pessebristeslleida.com/cicle-sant-jaume/62-informacio-general/150-la-llegenda-de-la-espina.html




CONTACTA Av. Blondel, 64 - 25002 Lleida
Plànol d'ubicació
Telèfon: 973 700 394 i 973 700 385
festes@paeria.cat
Totes les adreçes i telèfons
Twitter Facebook Youtube Instagram Flickr